De naam Thuisbasis de Klaproos
Voor de Stichting is gekozen voor de “Thuisbasis” als herkenningspunt voor militairen in het algemeen. De basis is daar waar je na elke inzet, missie of patrouille weer terugkeert en waar je “woont, eet, slaapt, sport, ontspant”, waar je leeft. De thuisbasis verwijst ook naar de plek waar je altijd thuis bent, je thuis voelt en die veilig is.
De naam Klaproos is niet zonder reden gekozen. In de militaire historie wordt de klaproos gezien als symbool voor alle gevallen soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog groeiden vaak als eerste weer klaprozen nadat deze door de strijd waren verwoest. In de landen van de Gemene Best wordt de klaproos als symbool gezien voor alle gesneuvelden wereldwijd vanaf de Eerste Wereldoorlog.
Klaprozen bloeien vooral in mei en juni. De klaproos gedijt goed op voedselarme grond en hij komt vaak het opvolgende seizoen weer terug op deze plek. Je ziet de klaprozen vaak terug bij bouwterreinen, bij begraafplaatsen, langs wegen en spoorwegen, in bermen of op zandgeluidswallen. De klaproos heeft een bodem nodig die in beweging is en weinig voeding vraagt. Ze zaden die jaren onder de grond hebben gelegen, gaan ontkiemen zodra de grond beroerd wordt. Het vruchtdoosje van de klaproos strooit de zaden eenvoudig met de wind uit naar nieuwe plekken. Hoewel de klaproos een éénjarige plant is, zorgt dit zaaien vanuit de vruchtdoos ervoor dat de klaproos vaak het jaar erna ook weer op de oude plek terugkomt. Na een zware regenbui en bij harde wind lijkt de klaproos na eerst goed mee te bewegen dan toch om te knakken. Maar kenmerkend voor de klaproos is dat deze zich toch weer opricht. Zodra het regent sluit de bloem zijn blaadjes en daar komt de naam ook vandaan.
De Klaproos als naam voor deze thuisbasis, de plek voor vrouwelijke veteranen, verwijst naar die zo op het oog onzichtbare kracht van de klaproos; Jaren onaangeroerd en dan tot bloei komen. De klaproos is afhankelijk van beweging om tot bloei te komen. Daarnaast kan het weer onstuimig en vol harde wind zijn; de klaproos richt zich weer op en toont zijn veerkracht. En tot slot kan de klaproos zichzelf beschermen bij regen door de blaadjes te sluiten.
Wanneer je dit vertaalt naar vrouwelijke veteranen dan kun soms onzichtbare kracht en talenten bij hen ontdekken die je eerder nog niet had ervaren of ontdekt. Deze vrouwen zijn flexibel in alle omstandigheden, of het nu in Nederland is of op missie of oefening. Zij passen zich aan aan de situatie waarin zij zich bevinden. Zij kennen hun eigen manier waarop ze omgaan met uitdagingen en moeilijkheden en tonen zo hun veerkracht.