Blog 14 Dag voor vrouwelijke veteranen op 29 oktober 2022 in Doorn

 Het is nu zondag 30 oktober. The Day After, de dag na Dé dag voor vrouwelijke veteranen. Wat een feest, wat een energie, wat een gezelligheid en goede sfeer.

 

Met ruim 100 vrouwelijke veteranen hebben we ons een echte “verwendag” gegund. Na de ontvangst met koffie of thee en een petit fourtje hebben we kennis gemaakt met elkaar of hebben we elkaar na soms lange tijd weer gesproken. We zijn niet veranderd toch in al die jaren, alleen wijzer en rijper geworden. Paul Hoefsloot, directeur-bestuurder, heette ons welkom en legde nog eens de nadruk op het belang van de juiste aandacht voor elkaar. Ik kon hem gelukkig meteen bedanken voor het beschikbaar stellen van het gebouw, de catering en zalen voor deze dag. Want met deze mogelijkheden zowel fysiek als financieel van het NLVi en de financiële ondersteuning van Stichting-OVA en Stichting Hulp voor Helden konden we deze dag mogelijk maken.

Angela Tönjes ging in de eerste lezing in op de achtergrond en het belang van “Gender in operations”. Met de nadruk op de VN resolutie 1235 en de internationale en nationale uitwerking daarvan vertelde ze over de actieplannen die tijdens missies op het gebied van gender van belang zijn. Vooral de sociale en culturele rollen speelden bij haar uitzending naar Afghanistan een grote rol zodat Afghaanse vrouwen binnen de politie en het leger een vorm van aandacht en gelijke kansen zouden krijgen. Haar ervaringen, ondersteund met beelden door de foto’s van haar uitzending,  plaatsten de achtergrond van Gender in Operations in een praktisch perspectief.

Yvjonne Borst en Angelique Buitelaar ontmoetten elkaar vlak voordat ze bij de bravocompagnie van Dutbat III werden ingedeeld. Na een aantal hobbels die ze moesten nemen omdat ze als vrouwelijk tweetal niet bij iedereen welkom waren, gingen ze samen naar Srebrenica. En wat een veerkracht hebben ze getoond: in de uitdagende omstandigheden zoals wanneer de aanvoerlijnen geblokkeerd zijn maar ook toen de val van Srebrenica plaatsvond, hebben ze samen de schouders eronder gezet en waren ze er voor elkaar. Ze gebruikten hun humor, creativiteit en vastberadenheid om zelfs in de mobiele veldkeuken nog mogelijkheden te zien door na het opwarmen van de rantsoenblikken, het warme water als badwater te gebruiken. Veel beter dan je wassen met een emmertje en een washandje. Na deze uitzending stopte hun contact en vriendschap niet en hun innige vriendschap duurt voort tot op de dag van vandaag. En als ze dan beide oud en behoeftig zijn, zien ze zich samen in een verzorgingshuis de herinneringen ophalen van een lange warme vriendschap. We zaten met een brok in onze keel en waterige ogen toen Angelique uitsprak naar Yvjonne hoe belangrijk ze voor haar is, in goede en moeilijke tijden.

Antoinette van de Ven nam ons mee in haar persoonlijke verhaal over welke rollen ze allemaal heeft (gehad). We hebben een paar keer even wat verschrikt gereageerd en nog veel vaker moeten lachen door haar scherpe humor en directe communicatie. Zo authentiek staat ze in het leven in haar contact met anderen en dan was het meteen duidelijk voor anderen wat ze aan haar hadden. Met Antoinette valt niet te sollen. En altijd met dat kleine hartje, zeker toen ze vertelde dat in haar rol als moeder en er vorig een nieuwe rol bijkwam, namelijk die van mantelzorger voor haar oudste zoontje van toen 9. Hij bleek diabetes type 1 te hebben en dat maakt toch dat het moeder én mantelzorger zijn voor hem bij haar de nodige emoties opriep en nog oproept. Ook bij ons in de zaal. Ruim 24 jaar als Marine-arts bij defensie heeft haar in vele functies op  even zoveel plaatsen en uitdagende en grensverlegende locaties gebracht die al dan niet met ongemakkelijke situaties voor haar als vrouwelijke arts gepaard gingen. Bij de mariniers tijdens de koudweer-training, als commandant van het Field Dressing Station in Irak, Afghanistan en Pakistan of recentelijk in de Oekraïne. Haar persoonlijke verhaal en menselijkheid had velen in de zaak geraakt. Wat een mooi mens is Antoinette toch, heerlijk recht door zee. “What you see is what you get”.

De uitgebreide broodjeslunch gaf ons de gelegenheid om verder te praten over de lezingen en met elkaar netwerken. We hadden een prachtige zonnige herfstdag cadeau gekregen dus ook buiten op het terras werd van de zon genoten. Stichting Hulp voor Helden vroeg in de hal onze ideeën voor het updaten van de bestaande missiekit die ze aan militairen uitgeven voorafgaand aan uitzendingen. Mooie ideeën hebben ze kunnen ophalen. Annabel de Ruijter van het NLVi heeft voor het project Veteranen Vertellen een aantal dames bereid gevonden om mee te werken aan de interviewcollectie, waar nog maar weinig verhalen van vrouwelijke veteranen inzitten. Zij heeft ook een mooi aantal dames gevonden die geïnterviewd willen worden.

Wat een diversiteit aan workshops stonden er in de middag geprogrammeerd; ondanks dat door ziekte en persoonlijke omstandigheden niet alle workshops doorgingen.

Deborah en Anne-Marij van de podcast Klapmok met thee namen je mee in de wondere wereld van het podcasten. Hoe gebruik je dit medium om onderwerpen bespreekbaar te maken? Debora en Anne Marij (digitaal aanwezig vanuit haar uitzending in Malí) gingen in de Podcast Experience met de dames tijdens een podcastopname in gesprek over verschillende thema’s: Een stichting voor vrouwelijke veteranen, Op uitzending en Militair zijn.

Esmeralda – De Pitchcoach – nam in twee sessies de deelneemsters mee in de vier cruciale elementen van een perfecte pitch en het #1 geheim om mensen te overtuigen, boeien en inspireren. Zodat de deelneemsters de volgende keer 100% zichzelf zijn en stralen! Dankzij Esmeralda’s podium-, schrijf- en wetenschappelijke ervaring weet ze feilloos wat nodig is om écht te kunnen overtuigen.

Natanya nam dames met hun mobiele telefoon mee in de workshop BE-FRAMED. Met vragen als: Welk beeld vertelt jouw verhaal? Hoe zou je zelf graag fotografie willen gebruiken? ontdekten de deelneemsters wat je allemaal kan doen om jouw herinneringsvoorwerp van (een van) missie(s) prachtig in beeld te brengen. En dat met veel humor en passie van Natanya!

Alie, geestelijk verzorger van het NLVi,  ging met twee groepen deelneemsters Mindful wandelen in de bossen rondom het NLVi. Een wandeling in stilte, met de aandacht afwisselend op de waarneming van één zintuig richtend. Al wandelend brachten zij hun geest tot rust en beleefden ze het buiten zijn op een intensere manier. Even weg van alle hectiek.

Wist jij al dat je met je mobiele telefoon ook macrofoto’s kan maken? Nou dat hebben de deelneemsters van Kom eens met je mobiel dichterbij: De wondere wereld van macro onder leiding van Esther ontdekt Ze hebben geleerd met licht een foto te maken die meer was dan alleen een kiekje. 

Echt in contact komen met je lichaam tijdens de Yoga workshop van Sandra en Sylvia. Beide leefstijlcoach en op velen leefgebieden gespecialiseerd in balans en beiden ook veteraan. De deelneemsters die geen ervaring hoefden te hebben met yoga te hebben, hebben zich toch wel ingespannen. Ademhaling, bewustwording, rekken en ontspannen. Even één met je lijf, hoe fijn was dat?

In de clinic Bewegen zonder te presteren! heeft Ingrid de deelneemsters de dames meegenomen naar buiten in het heerlijke najaarszonnetje. Heerlijk 5 kwartier naar buiten en een stuk wandelen. Onderweg deden ze fijne oefeningen om uit je hoofd in je lijf te komen. Niks zweverigs aan, gewoon met beide voeten op de grond. Focus, concentratie, grenzen (her)kennen, loslaten en de kracht van neusademhaling als rode draad.

Ik geloof dat er een aantal ontdekkingen tijdens de workshop Het geheim van thee zijn gedaan. Hard core koffieliefhebbers kunnen ook thee als superlekker drankje ontdekken en waarderen. Uitleg over thee, temperaturen, ingrediënten en de “neppe thee” uit de supermarkten vonden een gewillig publiek bij de deelneemsters. En het maken van je eigen melanges onder de bezielende leiding van Noortje een echte theesommelier resulteerde in persoonlijke theezakjes.

Marjan, coach, docent en schrijfster met een passie voor leiderschap heeft een groep dames tijdens de workshop Persoonlijk leiderschap meegegeven dat je alles hebt wat je nodig hebt om een effectieve leider te zijn. Van jezelf en daarna van anderen. Dat je niets van buiten nodig hebt omdat je het allemaal al van binnen hebt. Ze heeft de deelneemsters in een hele veilig, vertrouwde en persoonlijke sessie laten zien hoe ze dat eruit konden halen. Met maar één voorwaarde, dat je dat wilt. Enorme diepgang!

In de middag hadden we ook nog de gelegenheid om even te pauzeren, de veren te schudden en wat lekkers te snacken of snoepen; wel gezond hoor.

Guusje heeft heel flexibel haar Diorama en modelbouw uitleg omgezet in een workshop. Heel fijn vanwege de uitgevallen workshops. Dames die op de milimeter met verschillende mini-tafereeltjes aan de slag gingen. Bomen planten, poppetjes voorzien van kleding en kleur, gebouwtjes verfraaien. Je moet het maar kunnen, zonder te bibberen en met voldoende oog focus op de details. 

Na afronding van alle sessies werden in één grote gezamenlijke workshop door Herma en Belinda uit onze comfortzone gehaald. Want we gingen met z’n allen zingen. Zingen, ja zingen. Dat is eng, maakt je kwetsbaar want je kan toch helemaal niet zingen. Na een aantal ritme oefeningen zodat we allemaal gelijktijdig zouden gaan zingen, hebben we ons gestort op een meerstemmige oefening om daarna naar onze eindprestatie “Image” van de Beatles toe te werken. In een lage, midden en hoge stemgroep met een groep die de tekst voor hun rekening kwam bouwden we dit prachtige en ook emotionele nummer op. Met een prachtig resultaat. KIPPENVEL!!!! En dat in 45 min, samen zijn we sterk, kunnen we dit. Wat een knallende afsluiting van alle workshops.

Alle dames die een lezing of workshop hadden verzorgd werden door ons allen met een enorm applaus bedankt en zij ontvingen ook nog wat mooie presentjes.

De lange dag ging al richting einde, maar niet nadat we met bijna alle dames genoten van het heerlijke Indische buffet van het NLVi. Heerlijk om nog even na te praten, te lachen, afspraken te maken om elkaar later weer te spreken of te fantaseren over de toekomst en een vervolg op deze Dag. De algemene opmerking was dat dit de eerste maar zeker niet de laatste Dag voor vrouwelijke veteranen moet zijn. En voorstellen voor dames om lezingen te geven, workshops te geven, popten zo meteen op. Bij vertrek was er voor elke dame een cadeaukratje met producten voor “Body, mind en soul” én een heerlijke theemelange “Thuisbasis de Klaproos” van Noortje de Theesommelier.

Wat een topdag hebben we ervan gemaakt. Allemaal dames die samen invulling wilden geven aan een dag met elkaar, die zichzelf gunden om gebruik te maken van deze “verwendag” en alle andere zaken van die dag even naar de achtergrond hadden geschoven, tijd gemaakt hadden voor zichzelf.

Dank jullie allemaal.

P.s. Het heeft gisterenavond lang geduurd voordat ik uit mijn enorme energiebubbel en adrenaline ben geland om te kunnen slapen. Het trotse en kameraadschapsgevoel kon ik maar niet “wegleggen”. Ik ben een dag later nog herstellende van kramp in de spieren die me op de 29e de hele dag een brede glimlach op mijn gezicht hebben gegeven. 😊

 

 

Recommended Posts