Blog 6 Het jaar 2020

Welkom terug op de website van Thuisbasis de Klaproos. Ben je in afwachting van een beschrijving van de afgelopen activiteiten dan moet ik je helaas teleurstellen. Hoewel de agenda tweede helft van 2020 van Thuisbasis de Klaproos gevuld was en we met de goede intentie en motivatie een planning hadden gemaakt, is het anders gelopen dan gepland.

Het is inmiddels november 2020 en geen enkele activiteit is tot nu toe doorgegaan; vervallen door het gebrek aan inschrijvingen (mede) als gevolg van de gewijzigde coronamaatregelen. En wat ik daarbij voel en denk: “Het is wat het is. Ik ben blij dat mijn geliefden en ik nog steeds gezond zijn, dat we het goed hebben en ik een fijn team heb waar ik coördinator van mag zijn op mijn werk. Ik heb wel voor hetere vuren gestaan en daar heb ik ook mee leren omgaan.”

Wat maakt het dan toch zinvol en waardevol om een nieuw blog te schrijven? Nou omdat het de mogelijkheid biedt een pas op de plaats te maken en te kijken, luisteren en voelen: Wat is er dit jaar gebeurd en waar staan we, waar ik sta. Ruimte te nemen om te beschouwen.

Dit is 2020. Het jaar waarin we wereldwijd in hetzelfde schuitje zitten met bedreiging door een virus, een onzichtbare tegenstander Covid, een duiveltje dat achter iedere hoek kan schuilen en dat bij elk contact met anderen aan je kan blijven hangen. Het jaar dat onzekerheid, gezondheidsrisico, twijfel en onzichtbaar gevaar inhoudt. Het jaar van je handen stuk wassen, van desinfectiemiddel dat je bijna high maakt door het hoge alcoholpercentage, van mond-neusmaskers die niet prettig zijn om te dragen. Het jaar van omvallende bedrijven en ondernemers, van gesloten horeca, winkels, pretparken, dierentuinen, uitgaansmogelijkheden en culturele instellingen. Het jaar van het annuleren van muziekconcoursen, festivals, evenementen, kermissen, jaarmarkten en lokale themadagen. Het jaar waarin je niet terug kan vallen op je normale sporttrainingen en wedstrijden, op je gezamenlijke muziekrepetities, je danslessen, je wandel en fietsdagen in groepsverband, je normale uitjes in de steden en op cultuurlocaties. Het jaar van raamvisite bij nieuwgeborenen, van ziekenhuisbezoek door maar één vast persoon en van uitvaarten in besloten kring met livestreams voor de anderen. Het jaar van ontbreken van echte warme sociale contacten, geen handen schudden, geen arm om een schouder als er verdriet is, geen zoen, kus of o zo broodnodige knuffel. 

Dit is 2020. Ook het jaar van aanpassen, accepteren, veerkracht tonen en creatief zijn. Je laten verbazen, verrassen en doorgaan. Soms even stilstaan, om je heen kijken, tot tien tellen, slikken en opstaan. Het zoeken naar alternatieven door een blokje nabij huis te wandelen met z’n tweeën, een rondje door de Betuwe te fietsen met je eigen lunchpakket en thee in de fietstas, een hotel te boeken en dan een weekend helemaal op te gaan in de natuur, een moment van quality time in te bouwen door gewoon thuis uit te slapen in het weekend, door lekker voor elkaar te koken, door lieve vrienden en familie te bellen, mailen, skypen of hen te verblijden met een bloemetje of een kaart.

Dit is 2020. Hét jaar waarin we ruimte kunnen nemen om ons handelingsvermogen te vergroten, onze “gereedschapskist” verder te vullen, onze uitdagingen aan te gaan én terug te kunnen vallen op waar het in het leven echt om draait. Alles wat je doet en wie je wil zijn, koppelen aan dat ene woord. Waarbij het om de kern gaat van het leven, de kern van het samenleven en samenzijn, de kern van ons “zijn”.

Weet je waarover ik het heb? Ken je dat woord? Voel je dat woord?

Liefde

Stilstaan bij liefde als basis, voeding, zingeving, erkenning en waardering voor alles wat het leven je geeft of van je vraagt.

Liefde

Met liefde gaat 2020 ook voorbij, met liefde kan ik vooruitkijken naar betere tijden waarin we Covid in de hoek klem hebben gezet, met liefde kan ik ook nieuwe uitdagingen weer aan. Jij ook? Of kan je dat nog niet?

Misschien dat we in de blokhut hierover een keer van gedachten kunnen wisselen, samen met andere vrouwelijke veteranen. Met als vraag hoe ga jij om met uitdagingen in je leven en past liefde daarin. Heb je behoefte om eens te sparren over wat jij nodig hebt of wilt delen, mail me dan op info@thuisbasisdeklaproos.nl . Koffie en thee staan voor je klaar.

 

Warme groet en tot ziens in de blokhut van Thuisbasis de Klaproos,

Jacqueline