Blog 4 Plannen of niet?

Op dinsdag 18 augustus een nieuwe Corona-persconferentie van Premier Rutte en Minister De Jonge. Geen goed nieuws. Hun verscherping van maatregelen om het toenemende aantal Corona-besmettingen in te dammen biedt weinig perspectief voor activiteiten voor Thuisbasis de Klaproos in het najaar 2020.

Misschien heb je al wat foto’s bekeken en heb je kunnen zien dat de blokhut van de Klaproos met de 5x7m afmetingen weinig ruimte biedt voor bijeenkomsten met groepen.  Een viertal dames is te faciliteren aan tafel. Als de tafels eruit gaan, kunnen we 6 personen kwijt. Mhh, je snapt wel dat dit geen ideale situaties zijn om themabijeenkomsten te organiseren, laat staan de officiële opening van Thuisbasis de Klaproos.

En de tuin dan? Die biedt wel genoeg ruimte en dan is natuurlijk het weer de onzekere factor. Al zou dat voor vrouwelijke veteranen niet een onoverkomelijk probleem moeten zijn. Die hebben wel voor hetere, koudere of nattere vuren gestaan. Gezelligheid krijgt in het samenzijn een totaal andere betekenis. Ik zie dan toch een beeld van in regenkleding gehulde groep met uitgelopen mascara, hier en daar een paraplu. Of juist wat blauwe lippen van de kou en opeens opspringende dames die even moeten bewegen om warm te blijven en niet te verstijven. Is dat voor jou ook zo’n herkenbaar beeld? Word je daar enthousiast van en voel je je dan gemotiveerd om naar een bijeenkomst te komen?

En met alle beperkingen komen er toch weer activiteiten voor het najaar. Voor alle activiteiten geldt dat je je als vrouwelijke veteraan kunt inschrijven. Sommige activiteiten bieden de mogelijkheid om een vrouw als introducee mee te nemen (die hoeft geen veteraan te zijn). Doel van de activiteiten is  natuurlijk om met elkaar te genieten van het samenzijn en de mooie Betuwe te ontdekken. Én om met elkaar bij te kletsen. De activiteit komt op de website te staan zodat je kan inschrijven. Heb jij leuke ideeën om met elkaar te doen, mail dan naar info@thuisbasisdeklaproos.nl .

De fietsdag komt op herhaling in de agenda. Hoewel die op 15 aug niet door is gegaan door het ontbreken van inschrijvingen, komt hij opnieuw op de planning op zaterdag 17 okt. Routes van 18km tot aan 52 km, of een eigen gekozen route vanaf de blokhut. Voor gewone stadsfietsen en voor racefietsers. Er wordt gezorgd voor de innerlijke mens met wat te drinken, fruit en soep/salade, snacks en knabbeltjes voor een kleine bijdrage van €5 p.p.

Opnieuw komt er een wandeldag. De wandeldag van 25 juli was een succes en er is meer animo voor deelname. Ben je er dan ook (weer) bij op zaterdag 31 oktober? Wil je even wandelen dan kies je een route van 5 of 9 km. Ben je een ervaren wandelaar die er met de anderen even een paar uur tussenuit wil dan kun je kiezen uit 11, 14 of 18 km. En als die hard wandelaar kun je kiezen voor de 32km. Er wordt op deze dag ook gezorgd voor de innerlijke mens met wat te drinken, fruit en soep/salade, snacks, knabbeltjes en voetenbadje voor een kleine bijdrage van €5 p.p.

Er komen twee inloopdagen (26 sept en 28 nov) waarbij er gewoon gezellig bijgepraat kan worden en ideeën uitgebroed kunnen worden. En staat er een High-Vitalitea (combinatie van High-tea met vitaliteitslezing) op de agenda op 14 november. Voor alle activiteiten geldt dat het afhankelijk is van de Corona-maatregelen, dat inschrijven verplicht is en dat dat je vooraf een vragenlijst moet doorlopen vanwege Corona.

Zo zijn er nog een aantal activiteiten om naar uit te kijken gedurende het restant van dit jaar dat zo anders is dan voorgaande jaren.

Warme groet en tot ziens in de blokhut van Thuisbasis de Klaproos,

Jacqueline

Blog 3 – Terugblik wandeldag 25 juli 2020

Deze zomer zo anders dan alle andere zomers die velen van ons in hun leven hebben meegemaakt. Geen evenementen op de kalender, veel afgelaste activiteiten, veel zaken uitgesteld of volledig anders van opzet. Lege theaters, festivalterreinen en geen volle Annastraat en Wedren in Nijmegen op 24 juli. Gelukkig heeft de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse een alternatieve 4daagse georganiseerd en daar is in Nederland fanatiek aan deelgenomen. De deelnemers aan de alternatieve 4daagse hebben 1,3 miljoen kilometer gelopen de afgelopen 4 dagen.

Zoals gepland, heeft op 25 juli de wandeldag van Thuisbasis de Klaproos plaatsgevonden. De aankondigingen op de Facebookpagina, website en via veteranenverenigingen heeft op deze zaterdag 7 deelneemsters opgeleverd; 5 vrouwelijke veteranen en 2 vrouwelijke introducees.

Voor mij betekende dit dat ik op vrijdag 24 een grote pan verse tomatensoep heb gemaakt en de voorbereidingen in en om de blokhut heb getroffen. De tent samen met HJ opgebouwd op het achterterras. De snacks in de mand gereed gelegd, de pruimen uit eigen tuin gewassen en gekoeld weggezet, de appels gewassen, de glazen, bekers, soepkommen en lepels gereedgezet en het vooral ook gezellig gemaakt. ’s Middags werd het nieuwe tuindoek met het logo van thuisbasis de Klaproos gebracht en dat hebben we aan de carport gevestigd. Wat gaaf om nu vanaf de weg ook het nieuwe logo te kunnen zien. Het voorbereiden in de blokhut en maken van de wandelroute op route.nl gaven veel energie. Het is fijn om wat te kunnen doen voor een ander en te merken dat je er zelf ook blij van wordt.

De dames hebben bij aankomst bij de Thuisbasis de Klaproos kunnen genieten van thee, koffie, stroopwafels en de kennismaking met elkaar. Mooi om te zien dat mensen die elkaar nog niet kenden zo snel al geanimeerd met elkaar in gesprek zijn. En zo tijdens dat gesprek besluit de deelneemster die de 11km zou gaan lopen aan te sluiten bij de groep van 14 km. Dus gingen de dames op pad langs Kasteel Ophemert, de uiterwaarden in, door Varik en tussen de boomgaarden door.

De weersvoorspellingen hebben de hele week gewezen op droog zomer weer met een graad of 20 C. Vrijdags kwam er toch een voorspelling met een mogelijke natte zaterdag voorbij. Op de zaterdagochtend zelf bleken weeronline en buienrader het niet met elkaar eens te zijn. De eerste voorspelde de hele middag miezer-regen en de laatste gaf maar 1 of 2% regenkans aan.
Maar goed, deze wandeldames hebben voor hetere vuren gestaan dan een beetje miezer of regen. Regenjassen, poncho’s en paraplus maakten gewoon deel uit van de wandeluitrusting. Geen zorgen dus maar wel jammer dat het nat was bij de start van de wandeling. Veel van de route bleef het miezeren.

Om 11.00u zijn de dames op stap gegaan richting Kasteel Ophemert. Met een route rondom het Kasteel en door de pruimenboomgaarden keerden ze terug het dorp Ophemert in om de Waalbandijk op te lopen richting de uitwaarden van de Waal. De route volgde de Waal verder stroomafwaarts naar de Dikke Dries, de oude Kerktoren in Varik. Daar werd in het Veerhuis genoten van een drankje en voor een enkeling een lekker stuk appeltaart. Daarna slingerde de route over de Waaldijk naar de rand van Heesselt en ging het rechtsaf de binnendijkse omgeving in. Via de mooie straatjes in en om Varik en langs boomgaarden werd weer teruggekeerd naar de Waalbandijk. Nu was er zicht op uiterwaarden vanaf de dijk worden en werd de lange Akkersestraat ingeslagen om weer uit te komen bij de blokhut van Thuisbasis de Klaproos. Het vrolijke geklets was al in de tuin te horen en met een brede lach op de gezichten werd omstreeks drie uur de tuin ingelopen.
Een lekkere kop tomatensoep en een voetenbadje met bruistablet voor hen die daar behoefte aan hadden, wachtte hen op. Daarbij nog fijn verder kletsen en genieten van wat drinken en wat te knabbelen. Bij navraag onder de deelneemsters is zo’n wandeldag in het najaar ook weer een leuke activiteit. Ik kon enorm genieten van deze vrolijkheid en gezelligheid. Waardevol om je vrije vrijdag en zaterdag zo in te vullen.

Ben jij ook vrouwelijke veteraan en heb je ideeën voor activiteiten voor vrouwelijke veteranen, stuur me dan een email op info@thuisbasisdeklaproos.nl. Dan maken we een afspraak om je ideeën uit te werken en bij te kletsen.

Warme groet,
Jacqueline